Automata öntözőrendszer mágnesszelep szerelvénye

Automata öntözőrendszer mágnesszelep szerelvényének vízbekötése

   Kertünk automata öntözőrendszerének központi vízvezeték szerelvényegysége a mágnesszelep szerelvény, melyet az öntözési körök számának ismeretében építünk ki. A szerelvényt úgy helyezzük el, hogy minél kevesebb csövet használjunk fel az öntözőrendszer telepítése során, továbbá hozzáférhető legyen és ne zavarja a kert használatát.

   Tételezzük fel, hogy négy öntözési körünk van. A szelepszerelvény eltakarására a téglalap alakú Standard szelepdoboz lesz megfelelő. A szerelvényhez megérkező – az automata öntözőrendszert vízzel ellátó – bekötőcsövet csatlakoztassuk a hollanderes szeleposztóhoz. Ha a bekötőcső 25 Kpe, akkor a kötőelem típusa 25 Tok – 1″ belső menetes egyenes összekötő vagy egyes esetekben könyökidom. A kötőelem Tok végét a csőhöz-, menetes végét a hollandis szelepkötőhöz (Dura) illesztjük. Ha azt szeretnénk, hogy mágnesszelepeink egy irányba induljanak ki a szelepdobozból, használjunk 4 hollandis soros szelepkötő idomot, így három hollander egy irányba néz egy pedig előre. Az előrenéző véghez illesszünk egy 1 hollandis szelepkötő könyököt (1 coll külső menet – 1 coll belső menet hollander), így négy egy irányba néző hollanderünk lesz. Illesszük a Hunter mágnesszelepeket a hollanderekhez. A szerelvény menetrészeit tömítsük teflonszalaggal vagy loctite menettömítő zsinórral kivéve a hollandiknál, mivel azok gumi tömítőgyűrűvel vannak ellátva.

Mágnesszelep bekötése sorosan

   Ha ezzel kész vagyunk megnyithatjuk a vizet. A mágnesszelepek nyugalmi állapotban zárva vannak. Nyitásukat és zárásukat az öntözővezérlő automatika végzi a szolenoid segítségével. Manuálisan, kézzel is nyitható a szolenoid fél fordulatnyi elfordításával (On-Off jelzés, a mágnesszelep kábeles része).

   A mágnesszelepektől kiinduló cső mérete az öntözési zónák vízigényétől / vízfogyasztásától függ. 20 l/perc vízfogyasztásig indíthatjuk 20 mm -es Lpe csővel és kötőelemeivel vagy ez fölött Kpe csővel és kötőelemeivel (fitting).

Felmerülő kérdéseivel keresse öntözőrendszer szaküzletünket.

Jelen ábra jelmagyarázata:

  1. 25 KPE cső PN6 v. PN10 Bár
  2. Egyenes összekötő 25×1″ TOK-BM
  3. Szelepkötő idom 1″ KM; 3 hollandi; 6Bár
  4. Szelepkötő T idom 1″KM; 2 hollandi; 6Bár
  5. Szelepkötő könyök 1″KM; 1 hollandi; 6Bár
  6. PGV mágnesszelep 1″ KK; 10Bár; 24VAC
  7. Szűkítő karmantyú 1″x3/4″ BB
  8. Egyenes összekötő 20×3/4″ TOK-KM
  9. T idom 20×3/4″x20 TOK-KM-TOK