Öntözőrendszer építés

Öntözőrendszer telepítés, építés

   Ha rácsatlakoztunk a vízforrásra vagy letelepítettük az öntözőrendszert üzemeltető szivattyút, elvezetjük az öntöző gerincvezetékét (öntözőt vízzel ellátó csővezeték) a kert azon részére, ahol szétágaztatjuk az egyes öntözési zónák irányába.

   Itt történik az öntözőrendszer központi vízelosztó rendszerének kiépítése. Az öntöző gerincvezetékét hollanderes szelepkötőkkel / szeleposztókkal annyi elágazásra bontjuk szét, ahány öntözési zónánk lesz. Az elágazások hollanderei egy-egy mágnesszelephez csatlakoznak, melyek nyugalmi állapotban zárva vannak.

PGV mágnesszelep 1" KK; 10Bár; 24VAC

 

 

  A Hunter PGV 100 vagy PGV 101 1″ KK (KM) elektromos mágnesszelep kábelezését elvezetjük az öntöző vezérlő automatikához úgy, hogy minden mágnes-szelep egyik kábele egy köztes öntöző vezérlőkábel (24Vac) segítségével eljut a vezérlő „C” plusához. Még a mágnes-szelepeknél egyesítjük őket, így az öntözővezérlőhöz egy éren visszük be. A mágnesszelepeknél lévő öntöző vezérlőkábeleket vízmentes csatlakozó segítségével egyesítjük.

 A mágnesszelepek másik kábeleit külön-külön vezetjük el az öntözővezérlőig, ahol egyenként kötjük be őket az 1, 2, 3,…stb. csavarok alá. Ezzel kész is vagyunk a mágnesszelepek elektronikus bekötésével. A mágnes-szelep lehet normál vagy átfolyás szabályzós.

 

 

 

 

Ha vásároltunk esőérzékelőt (Hunter Mini Clik, Rain Clik) vagy meteorológiai állomást,
akkor ezen időjárás-érzékelők érpárját is külön-külön el kell vinnünk a vezérlőhöz
és ott a „SEN” csavarok alá kössük be.

Rain-Clik esőérzékelő gyorsérzékelővel

   Mindezek után jöhet az egyes zónavezetékek / öntözési körök árkainak kiásása. Ezekben jutnak el a mágnes-szelepektől a zónavezetékek (zóna csővezeték) a szórófejekig. Minden mágnesszelep egy öntözési zóna, melyeken belül azonos típusú- vagy tulajdonságaikban szinte megegyező szórófejek / fogyasztók helyezhetők el. Például csepegtetőrendszerre nem csatlakoztatunk rotoros szórófejet vagy Pro Spray szórófejeket tartalmazó zónavezetékre nem kötünk rotátor szórófejeket, stb.

 

   A mágnesszelepek eltakarására és esetleges későbbi szervízelési lehetőségére egy megfelelő méretű szelepdobozt / szelepaknát használunk, melynek fedélrésze a talajszinttel egy síkba kerül. Lépésálló, színe zöld, így beolvad a környezetbe.

Szelepház MIDI 22,5cm kerek / lépésálló (2 szelephez)Szelepház STANDARD lépésálló (4 szelephez)

Ha elkészültünk az öntözőrendszer telepítésével,
be kell állítani az öntözésvezérlő automatát
(idő, dátum, öntözés időpontja, öntözés időtartama, stb.)
és az egyes öntözési zónák szórófejeit működés közben.

X-CORE 4-zónás automatika trafóval, beltéri