Öntözőrendszer kútgépészete

Öntözés fúrt vagy ásott kútról

Öntözőrendszert működtethetünk fúrt kútból vagy ásott kútból egyaránt. Lényeges, hogy viszonylag jó paraméterei legyenek. Minél több vizet tudunk kivenni egy kútból üzembiztosan, annál olcsóbb lehet az öntözőrendszer.

Öntözőrendszer kútgépészete fúrt kút esetén:

Az öntözőrendszer üzemeltetési költsége jelentősen csökken, ha a vízvételi lehetőség egy bővizű kút, ami nem- vagy kis mértékben hoz homokot. A kút paramétereinek ismeretében (milyen mély, ebből hány méter a vízoszlop magassága és mennyi vizet tud rendelkezésre bocsájtani üzembiztosan) tudunk csőszivattyút vásárolni. Ha ezzel megvagyunk, rátervezhetjük az öntözőrendszert.

Öntözőrendszer kerti csappal

Abban az esetben, ha az öntözőrendszer mellett egy kerti csap leágazást is szeretnénk kertünkbe a szerelvénysorrend a következő:
A szivattyú nyomócsövének a felszínre érkezése után egy tok-menet könyökkel vízszintes irányba fordulunk ( a szivattyút ne a könyökidom tartsa a kútban, minden esetben kötéllel rögzítjük a felszínen egy fix ponthoz), melyre egy fő elzárócsapot rakunk. A csapot egy szűrő követi, majd ez csatlakozik az áramláskapcsolóhoz. Ezt követően már elágazhatunk a kerti csap- és az öntözőrendszer mágnes –szelepeinek irányába. E három pont közötti köztes szakasz állandó víznyomás alatt van. A mágnes-szelepek nyugalmi állapotban zárva vannak, az áramláskapcsoló beépített visszacsapó szeleppel rendelkezik és a kerti csap is zárva.

Az áramláskapcsoló bekötése a következő: egy fix áramforrást (230V) kötünk be az áramláskapcsoló „line” pólusai alá, a „motor” pólusok alá pedig a szivattyú kábelét.
A főcsap elzárása- és a szivattyú feszültségmentesítése után a szűrőn található kupakot letekerve kompresszorral könnyedén vízteleníthetjük az öntözőrendszer gerincvezetékét

Öntözőrendszer kerti csap nélkül

Abban az esetben, ha csak öntözőrendszert szeretnénk üzemeltetni a fúrt kútról, nem muszáj áramláskapcsolóval állandó nyomás alatt tartanin az öntözőrendszer gerincvezetékét. Használhatunk helyette szivattyúindító relét is, ami csak akkor indítja el a szivattyút, ha az öntöző vezérlője –automatika- elkezdi az öntözést és nyitja az első mágnes-szelepet. A szerelvények sorrendje ezt a cserét leszámítva marad ugyanaz.

Szivattyúindító relé bekötése:

A szivattyúindító relét szereljük fel az automatika közelébe, majd egy köztes kábel (2 ér * 24 VAC) segítségével kössük be a szivattyúindító relé vezérlését. A kábel öntözőrendszer-vezérlőhöz eső végének egyik erét rögzítsük a „C” jelzésű csavar alá, a másikat pedig a „P” jelzésű csavar alá. Innen kapja a szivattyúindító relé a jelet, hogy indul az öntözés, ezért kezdje el üzemeltetni a szivattyút. A kábel szivattyúindító-reléhez eső végét a relé két sárga színű kábeléhez kötjük. A relé „line” pólusai alá bekötjük a fix 230V –ot, a „motor” pólusok alá pedig a szivattyúhoz távozó kábeleket.

Öntözőrendszer kútgépészete ásott kút esetén:

Gyakorlatilag maradhat a fent leírt rendszer is, de olcsóbb megoldás, ha önfelszívó szivattyút használunk. Persze itt figyelembe kell venni, hogy 6-8m közé essen az a vízvételi pont, ahonnan üzembiztosan tudjuk üzemeltetni a szivattyúnkat. A szívócső alsó végére lábszelep felszerelése szükséges a vízoszlop megtartása miatt.
Ez a rendszerösszetétel fúrt kútnál is használható a mélység figyelembevételével.