Öntözés

Az öntözésről általában

 

Különböző kertegységeket más-más szórófej-típusokkal öntözünk.

 

Vari-Jet mikroszóró fúvókával szabályozható vízkibocsájtású 180° leszúrótüskén   Sziklakerteket vagy támfalakat mikroöntözéssel / mikroszórófejjel öntözhetünk meg a legegyszerűbben, de szóba jöhet a csepegtetőcsöves öntözés is, amit leginkább sövények-, veteményesek- és más ágyások öntözésére használunk.

 

 Ha az ágyásban található olyan növény, melynek nagyobb a vízigénye, mint a mellette lévőké, használhatunk a csepegtetőcsőre könnyedén csatlakoztatható csepegtető gombákat vagy pálcás csepegtetőket. Ilyen például a Shrubbler, Midi drip, Bubbler, Agri drip. Vízkibocsájtásuk szabályozható, mikrocsővel (kapilláris cső, spagetti cső) tetszőleges távolságba elvezethető.

 

 

Eco Rotator Mp 3000 / 90-210 fok

 

 

  Nagyobb füves területeken a költséghatékonyság szempontjából használhatunk Hunter PGJ-04, PGP-ADJ vagy PGP Ultra, PGP-04 nagy rotoros szórófejeket. Kevésbé nagy füves területeken Hunter Mp Rotátor 1000, 2000, 3000 szórófejeket, kisebb területi egységeken vagy tagolt füvesített kertrészeken Hunter Pro Spray szórófejeket használunk.

 

 Az öntözőrendszer tervezésénél viszont a fent leírt szempontok mellett más fontos dolgokat is figyelembe kell venni. Az öntözőrendszer megépítése csak egy jó öntözőterv alapján történhet.

    Ha megterveztük és megépítettük öntözőrendszerünket, akkor tartsuk is karban azt. Időnként tisztítsuk ki a beépített szűrőt, mossuk át folyó víz alatt. Ha kútból öntözünk és homokot hoz, annak mértékétől függően rendszeresítsük a tisztítást vagy építsünk be homokleválasztót így azt méretéből kifolyólag ritkábban kell tisztítani.

 

PGP rotoros szórófej 40-360 fok Hunter    Az öntözési szezon eltelte után téliesíteni / vízteleníteni kell az öntözőrendszert. Kapcsoljuk ki az öntözőrendszer-vezérlőjét, ha van, áramtalanítsuk a szivattyút és víztelenítsük az öntözőrendszert az előre beépített kifúvatási szerelvényen keresztül.

   Ez lehet egy ürítő csap vagy a beépített szűrő tetején található menetes csatlakozás. Csatlakozzunk ezek valamelyikére a kompresszorral, majd kezdjük el az öntözőrendszer víztelenítését. Ha van kerti csapunk, célszerű annak a víztelenítésével kezdeni, mivel így nagyobb pufferünk van az egyes öntözési zónák víztelenítéséhez.

   A csövekből a víz a szórófejeken keresztül távozik, míg végül maguk a szórófejek is kiürülnek.

 

 

 

   Kis teljesítményű kompresszor esetén egy-egy öntözési kört (mágnes-szelepet) többször is ki kell nyitnunk, majd elzárnunk, mivel meg kell várni, hogy a kompresszor újra és újra feltöltse a puffert (öntözőrendszer gerincvezetéke) levegővel. Mindezt addig kell ismételnünk, míg az adott öntözési zóna minden egyes szórófején már csak levegő- vagy ködszerű víz nem távozik. Ha minden öntözési zónával végeztünk, az öntözőrendszerünk téliesítése kész is van.