Öntözőrendszer

Hunter Öntözőrendszer és öntöző alkatrészek

 

   Ha elkészültünk az eddigiekben leírtak valamelyikével (esővízgyűjtő automatizálása, vízrákötés kifúvató szerelvénnyel, szivattyútelepítéssel és annak vezérlésével, stb.) vagy azok kombinációjával, eljutunk a gerincvezeték másik végéhez.

 

   Itt történik az öntözőrendszer központi vízelosztó rendszerének kiépítése. A gerincvezetéket hollanderes szelepkötőkkel / szeleposztókkal annyi elágazásra bontjuk szét, ahány öntözési zónánk lesz. Az elágazások hollanderei egy-egy mágnesszelephez csatlakoznak, melyek nyugalmi állapotban zárva vannak.

   A Hunter PGV-100 vagy PGV-101 1′ KK (KM) elektromos mágnesszelep kábelezését elvezetjük az öntöző vezérlő automatikához úgy, hogy minden mágnes-szelep egyik kábele egy köztes öntözővezérlő kábel (24V ac) segítségével eljut a vezérlő „C” pólusához. Még a mágnesszelepeknél egyesítjük őket, így az öntözésvezérlőhöz egy éren visszük be. A mágnesszelepeknél lévő kábeleket nagy vízmentes csatlakozó segítségével egyesítjük.

PGV mágnesszelep 1" KK; 10Bár; 24VACPGV átfolyásszabályzós mágnesszelep 1" KK; 10Bár; 24VAC

   A mágnesszelepek másik kábeleit külön-külön vezetjük el az öntözőrendszer vezérlő automatikához, ahol egyenként kötjük be őket az 1, 2, 3,…stb. csavarok alá. Ezzel kész is vagyunk a mágnesszelepek elektronikus bekötésével. A mágnesszelep lehet normál vagy átfolyás szabályzós.

 

   Ha vásároltunk esőérzékelőt (Hunter Rain-Clik, Mini-Clik) vagy meteorológiai állomást, akkor ezen időjárás érzékelők érpárját is külön-külön el kell vinnünk a vezérlőhöz és ott a „SEN” csavarok alá kössük be.

Rain-Clik esőérzékelő gyorsérzékelővelSolar Sync időjárás érzékelő (eső- és hőmérséklet)

   Mindezek után jöhet az egyes zónavezetékek / öntözési körök árkainak kiásása. Ezekben jutnak el a mágnes-szelepektől a zónavezetékek (zóna csővezeték) a szórófejekig. Minden mágnesszelep egy öntözési zóna, melyeken belül azonos típusú- vagy tulajdonságaikban szinte megegyező szórófejek / fogyasztók helyezhetők el. Például csepegtetőrendszerre nem csatlakoztatunk rotoros szórófejet vagy Pro Spray szórófejeket tartalmazó zónavezetékre nem kötünk rotátor szórófejeket, stb.

 

   A mágnesszelepek eltakarására és esetleges későbbi szervizelési lehetőségére egy megfelelő méretű szelepdobozt / szelepházat, szelepaknát használunk, melynek fedele zöld színű és a talajszinttel egy síkba kerül. Lépésálló, színe zöld, így beolvad a környezetbe.

Szelepház MINI 16cm kerek / lépésálló (1 szelephez)Szelepház STANDARD lépésálló (4 szelephez)

Ha elkészültünk az öntözőrendszer telepítésével,
be kell állítani az öntözésvezérlő automatikát
(idő, dátum, öntözés időpontja, öntözés időtartama, stb.)
és az egyes zónák szórófejeit működés közben.