Öntözés spray szórófejekkel

Hunter Pro Spray szórófej

Kertünk egyik öntözési formája a Hunter Pro Spray állítható
(0-360 Fok) fúvóká
val szerelt szórófejjel való öntözés.
(Hunter Pro Spray fúvóka 10A, 12A, 15A, 17A,
PS Ultra, PSU-04 vagy Pro Spray 10 cm kiemelkedésű szórófejházzal)

 

Hunter Pro Spray szórófejek:

Hunter PSU-04-10A Spray szórófej
Hunter PS Ultra, PSU-04 10 cm kiemelkedésű szórófejház, Hunter Pro Spray 10A (Pro-10A) állítható fúvókával

Hunter PSU-04-12A Spray szórófej
Hunter PS Ultra, PSU-04 10 cm kiemelkedésű szórófejház, Hunter Pro Spray 12A (Pro-12A) állítható fúvókával

Hunter PSU-04-15A Spray szórófej
Hunter PS Ultra, PSU-04 10 cm kiemelkedésű szórófejház, Hunter Pro Spray 15A (Pro-15A) állítható fúvókával

Hunter PSU-04-17A Spray szórófej
Hunter PS Ultra, PSU-04 10 cm kiemelkedésű szórófejház, Hunter Pro Spray 17A (Pro-17A) állítható fúvókával

 

   A Hunter Pro Spray fúvókákat jellemzően kisebb területi egységeknél használjuk. Ez lehet kisebb kerti egység, keskeny fűsáv, stb., viszont alkalmazásuk nem törvényszerűen csak ezekre korlátozódik. A továbbiakban figyelembe kell venni a vízvételi pont tulajdonságait is, azaz, hogy megfelelő víznyomás (statikus nyomás) és vízhozam (dinamikus nyomás) van-e, mert bár a Pro Spray szórófejek viszonylag olcsók, de több vizet fogyasztanak, így drágává is tehetik az öntözőrendszert.

PS Ultra szórófejház 10A állítható szögű fúvókával HunterPS Ultra szórófejház 12A állítható szögű fúvókával Hunter

   Meg kell vizsgálni, hogy a vízvételi pont alapján milyen típusú öntözési forma lesz a leggazdaságosabb az adott területen. Nézzünk meg egy kis statikus- és kis dinamikus nyomással rendelkező vízvételi pont lehetőségét.

   Az adott kertterületet a felhasználható vízmennyiség- és a Spray típusú fúvókák vízfogyasztása ismeretében öntözési zónákra / öntözési körökre bontjuk. Tételezzük fel, hogy hat öntözési zónánk keletkezett. A szükséges anyagok alakulása a teljesség igénye nélkül a következő: hatzónás öntözőrendszer-vezérlő, hét erű öntözésvezérlő kábel, hatos szelepkötő szerelvény, 6 db 3M vízmentes csatlakozó plusz egy nagy vízmentes a közös vezetékeknek, Jumbo szelepdoboz (nagy szögletes szelepakna), 6 db mágnes-szelep, az öntözési zónákhoz tartozó csövek, fittingek (cső-kötőelemek), továbbá a öntözési körhöz tartozó Pro Spray szórófejek.

PS Ultra szórófejház 15A állítható szögű fúvókával HunterPS Ultra szórófejház 17A állítható szögű fúvókával Hunter

   Hasonlítsuk össze, hogy például Rotátor típusú szórófejek használata esetén hány öntözési zónánk lenne. Valószínűleg két-három öntözési zónával lesz kisebb az öntözőrendszerünk ugyan annak a vízvételi pontnak a tulajdonságai alapján. Következésképen az öntözőrendszer-tartozékok kisebb számban szükségesek. Már csak négyzónás vezérlő-automatika kell, öt erű öntözővezérlő kábel, hármas vagy négyes szeleposztó szerelvény, 3 v. 4 db 3M-es vízmentes csatlakozó plusz egy nagy vízmentes a közös vezetékeknek, Standard szelepdoboz (közepes szögletes szelepakna), 3 v. 4 db mágnes-szelep illetve 3 v. 4 öntözési zónához tartozó csővezeték és kötőelem.

 

A két öntözési forma ár összehasonlításával eldönthetjük, hogy a kert mely területein melyik lesz számunkra a leggazdaságosabb. Ha kertünk nagyobb füves területeket is tartalmaz, vegyük számításba a rotoros szórófejek használatát is.

Spray szórófej árak