Öntözőrendszer vízbekötés méretezése

Öntözőrendszer bekötőcső tervezés avagy vízrákötés méretezése

   A vízrákötés tulajdonságainak-, az öntözési körök (zónák) vízfogyasztásának- és ezek egymáshoz való távolságának függvényében tervezzük meg az öntözőrendszer bekötőcső méretét. Ez a szakasz tehát a vízforrástól a mágnesszelepekig tart.

   Minden cső, keresztmetszetéből adódóan más-más mennyiségű vizet tud szállítani. Például egy 25 mm átmérőjű KPE (kemény polietilén) cső kevesebb vizet tud elvezetni azonos nyomáson és azonos távolságon, mint egy 32 mm átmérőjű KPE cső.

   Tételezzük fel, hogy a vízforrásunk tulajdonságai alapján kertünk automata öntözőrendszerének öntözési zónáit 30 l/perc -esekre terveztük, a mágnesszelepeink pedig (öntözési körök kezdőpontja) 10 m -nyi távolságra vannak az öntözőrendszerünk vízrákötési pontjától. Ezen a távolságon a víz csőben való súrlódási tényezője még elenyésző, ezért az öntözőrendszer bekötőcsöve 25 mm -es KPE cső lesz. Ez a csőméret 40 l/perc vizet biztonsággal fog szállítani (nyomásfüggő) öntözőrendszerünk számára, tehát el tudja látni öntözési zónáink 30 l/perc -es öntözővíz igényét.

   A KPE cső nyomásban mért tűrőképessége 6 vagy 10 Bár is lehet. Mivel az öntözéshez általában szükségtelen a 6 Bár -t meghaladó nyomás, így ennél nagyobb nyomású vízforrás esetén még a mellékvízmérő után csökkentsük le azt nyomáscsökkentő berendezés felszerelésével és megfelelő beállításával. Ekkor használjunk PN6, hat báros bekötőcsövet.

   A vízáramlás szabad útját a víz csőben való súrlódásán kívül a közbeszerelt T idomok és könyökök is befolyásolják. Ezeknél a KPE kötőelemeknél (fitting) kis mértékben lassul a vízáramlás a haladási irány megváltozása miatt. Esetünkben 3-4 hasonló irányváltozásig ezzel az értékkel érdemben nem foglalkozunk.