A Hunter szolenoid (mágnestekercs) a mágnesszelep elektromos alkatrésze. A vezérlő automata által kiadott 24V ac (váltóáram) vagy 9V dc (egyenáram) áramot a mágnesszelep szolenoid érzékeli, behúz a mágnestekercs és az öntözővíz átfolyik a mágnesszelepen a szórófejek irányába.

   A szolenoid típusa mindig a vezérlő automatika működési elvéhez igazodik, a hálózati feszültségről működő öntözőrendszer vezérlő automata 24V szolenoidot vezérel, míg az elemes öntözésvezérlő automata 9V szolenoidot.

Szolenoid 24VAC HUNTER mágnesszelepekhezSzolenoid 9VDC HUNTER mágnesszelepekhez

Megrendelem a Webáruházban

 

Szolenoid működése:

   A szolenoid feszültség hatására mágneses teret képez, így a tekercsben lévő vasmag (amit egy rugó tart lent) felemelkedik. A vasmag által lenyomva tartott szolenoid membrán megemelkedik, mivel a szolenoid-kamrában lévő víz nyomása alulról nyomja. A kamrából a víz a szárnyvezetékbe, szórófejek irányába távozik. A szolenoidkamra kiürül és mivel a mágnesszelep gumimembránját felülről már nem tartja nyomás alatt a kamrában lévő víz, így a mágnesszelepen átáramlik az öntözővíz.

   A jel megszűntével a szolenoid mágneses tere is elvész, a tekercsben lévő rugó lenyomja a vasmagot, amely leszorítja a szolenoid membránját, ezáltal elzárva a szolenoidkamra ürítő nyílását. A szolenoid-kamra megtelik vízzel, majd kiegyenlítődik a mágnesszelep gumi membrán alsó (érkező öntözővíz) és felső felületén (szolenoid kamra) a víznyomás.

   Mivel önmagában ez még nem lenne elegendő a mágnesszelep zárva tartásához, így a mágnesszelep membránja úgy van kialakítva, hogy a szolenoid kamrába eső felülete nagyobb alapterületű. Mint tudjuk, azonos nyomásnál az a domináns, ami nagyobb felületre hat.

 

 

Szolenoid árak