Öntözőrendszer vízbekötés, vízforrás adatok

     Öntözőrendszer tervezéséhez ismernünk kell a rendelkezésre álló vízforrás, vízbekötés adatait / tulajdonságait. Ha vezetékes vízről szeretnénk öntözni első lépésként célszerű mellékvízmérőt kiépíteni, hogy a későbbiekben minél olcsóbb legyen az öntözőrendszer üzemeltetése. Ezután hozzákezdhetünk a vízforrás tulajdonságainak felméréséhez.

     A képen látható módon összeállítjuk a méréshez szükséges szerelvényt. A T-idom egyik oldalára egy csapot szerelünk, a másik oldalát pedig a mérni kívánt vízforráshoz illesszük, a T-idom szabadon maradt menetrészébe pedig egy nyomásmérőt tekerünk. Az illesztett menetrészeket legalább minimálisan tömítsük teflonszalag segítségével.

Vízforrási adatok mérőszerelvénye

     A mérőszerelvény végén lévő csapot zárjuk el, majd nyissuk meg a vízforrásunk főelzáró csapját, ekkor a nyomásmérő óráról leolvashatjuk az értéket azaz, hogy hány Bár nyomásunk van. Ez a nyomásérték lesz az öntözőrendszer statikus nyomása. Tételezzük fel, hogy esetünkben ez 4.5 Bár.

     Ez után tegyünk egy vödröt a mérőszerelvény végén lévő csap alá, majd nyissuk addig a csapot, míg a nyomásmérő 3 Bár-t nem mutat. A mérő mutatója kissé reszketni fog. Mérjük meg, hogy például 10 másodperc alatt mennyi víz gyűl össze a vödörbe. A vödröt a pontos mérés érdekében célszerű a stopperóra indításával egy időben a csap alá helyezni. Tételezzük fel, hogy a vödörbe 10 másodperc alatt 5 liter víz gyűlt össze. Ez azt jelenti, hogy az öntözéshez rendelkezésre álló víz mennyisége 30l/perc.

     Az öntözőrendszer vízrákötés (vízforrás) adatainak ismeretében elkezdhetjük az öntözési körök (zónák) megtervezését, méretezését.