Öntözőrendszer tervezése, kert felmérése

   Az öntözőrendszer felmérése, tervezése során először is szükségünk lesz egy négyzethálós papírra. Erre fogjuk felrajzolni kertünk méretarányos alaprajzát. A felmérési rajznak tartalmaznia kell a kertben már meglévő egységeket, így például a már megépített járdákat, szaletli -ket, stb. Ezek után rajzoljuk fel rá a füves területeket, ágyásokat. Az ágyásokban lévő növényeket csepegtetőcsővel- míg a füves területet locsolófejekkel, szórófejekkel fogjuk megöntözni.

   Ezt követheti a szórófejkiosztás. Úgy kell kiválasztanunk a szórófejtípusokat, hogy azok öntözés közben elérjék egymást, ezt nevezzük szórófejtől szórófejig öntözésnek. A locsolófejek a saját környezetüket nem tudják megöntözni, ez a terület néhány tíz centiméteres sugarú ív.

   A kihelyezett szórófejek fúvókatípusának és szögbeállításának ismeretében kiszámolhatjuk, hogy melyik fúvóka mennyi vizet fogyaszt percenként. Összeadjuk mindegyik fúvóka fogyasztását. Ez lesz a kertünk vízigénye. Ha ismerjük a vízforrásunk adatait, akkor már csak el kell osztanunk a kert vízigényét a vízforrásunk adataival és megkapjuk az öntözési zónák számát azaz, hogy az öntözőrendszerünk hány körös lesz.

   Majd ez szerint helyezzük el a locsolófejeket egy-egy öntözési zónába. További szempont még a szórófejek egymáshoz való közelsége. Igyekezzünk úgy rendezni a szórófejeket egy öntözési körön belül, hogy azok lehetőleg egymás mellé essenek, de legalábbis minél közelebb.