Öntözőrendszer tervezés, öntözés Hunter spray szórófejekkel

Mikor használunk Hunter spray szórófejeket kertünk öntözésére?

     Több mindentől függ, hogy spray locsolófejekkel vagy más szórófejekkel öntözünk meg egy füves területet.

    Először is a költséghatékonyság. A spray locsolófejek szórási sugara – más szórófejekhez hasonlóan – korlátozott, általában 2 és 5 méter közé tehető, de van ennél valamivel hosszabb és rövidebb sugarú is. Láthatjuk, hogy kertünk kisebb területi egységeinek megöntözésére lesznek alkalmasak. Használatuk célszerű és olcsó még a tagoltabb kertrészekben.

     Vizsgáljuk meg a talajszerkezetet is. Kötött talajszerkezet esetén, ilyen például az agyagos föld, nem biztos, hogy a spray locsolófejek szolgálnak megoldásul kertünk megfelelő öntözésére. A spray szórófejek egy adott területre egységnyi idő alatt több vizet bocsájtanak ki, mint például a rotátor fúvókával szerelt locsolófejek. Ha tapasztalatból tudjuk, hogy kertünk kisebb területi egységein rendszeresen megáll a víz, akkor ott ne használjunk spray locsolófejeket, mert a föld, szerkezetéből adódóan nem tudja befogadni a hirtelen nagy mennyiségű öntözővizet. Ugyanez a helyzet hasonló talajszerkezetű rézsűk öntözésével kapcsolatban is.

Pro-Spray állítható szögű fúvókák

     A spray szórófejek jellemzői. Fúvókatípustól függően 1 és 5.5 méter sugarú körben tudnak öntözni. Léteznek fix szórásképű spray fúvókák is, azaz meghatározott szögben juttatják ki a vizet kertünkben. Lehetnek 90, 180 és 360 fok szórásképűek. Igaz, hogy a fix szórásképű fúvókák kevesebb vizet juttatnak ki egységnyi idő alatt, használatuk mégsem ajánlatos kötött talajszerkezeteknél. Az állítható szórásképű spray fúvókák szórásszöge 0 és 360 fok közé tehető. Ezeknek a fúvókáknak a vízkibocsájtása nagyobb, mint a fix szórásképűeké.

     Mindkét fúvókatípusnál a kibocsájtott víz kilépési szöge 25 fok. A fix és állítható szórásképű spray fúvókák szórási sugara csökkenthető a fúvóka tetején található csavar segítségével. A spray fúvókák szórási sugara kb 25 százalékkal csökkenthető érdemben. Az ennél jobban visszafojtott sugár torzítja a fúvóka szórásképét és már csak fröcsköli a vizet.

Fix - állandó szórásképű Pro-Spray fúvókák

     Az öntözőrendszer üzemelése közben tudjuk beállítani pontosan a spray locsolófejet. A kiemelkedő rész forgatásával beállíthatjuk a kezdőszöget, az állítható spray fúvóka felső bordás kiképzésű peremének tekerésével pedig beállítjuk, hogy hány fokos szögben szeretnénk használni a szórófejet.

Normál esetben 10 centiméter kiemelkedésű szórófejházakba szereljük, azonban egyes kertviszonyok megkövetelhetik, hogy 15 vagy 30 centiméter kiemelkedésű szórófejházakat használjunk, például ha át kell öntözni valami fölött. Használhatjuk PSU és Pro Spray szórófejházakkal egyaránt.

Karbantartást igazából nem igényelnek, ha nem megfelelő a szóráskép, tisztítsuk ki a fúvóka szűrőjét vagy nézzük meg, hogy nem szorult-e be szennyeződés a fúvóka nyílásába. Ha még mindig nem megfelelő a fúvóka szórásképe, tisztítsuk ki a szórófejház szűrőjét is. Tekerjük le a szórófejház tetejét és emeljük ki a belső szerkezetet. Az aljában találhatunk egy nagy szemcséjű szűrőt, mossuk át ezt is alaposan.

Magas minőség, megfizethető ár. Árainkról bővebben öntözőrendszer üzletünkben- vagy a termékek menüponton belül tájékozódhat.