Öntözési körök csővezetékének méretezése

   A tervezés során az öntözőrendszer vízrákötés tulajdonságainak – és kertünk öntözési vízigényének ismeretében az öntözőrendszert öntözési körökre, zónákra osztjuk.

   Tételezzük fel, hogy az öntözőrendszer vízforrása 30 l/perc vizet tud biztosítani az öntözéshez, azaz a vízforrás 3 Bár nyomás megtartása mellett egy perc alatt 30 liter vizet tud szállítani. Kertünk vízigénye a locsolófejek, szórófejek által egységnyi idő (1 perc) alatt elhasznált vízigénye. Minden fúvókatípusnak más a vízfogyasztása. A fúvókák vízfogyasztása függ a szórófejben lévő nyomástól, a fúvóka típusától és szögbeállításától.

   Kertünk vízigényét osszuk el a vízforrásnál mért 30 l/perc értékkel és megkapjuk az öntözési körök számát. Ha kertünk vízigénye 85 l/perc, akkor három, egyenként 28,33 l/perces öntözési zónánk lesz. Igyekezzünk a locsolófejeket úgy felfűzni egy öntözési körön belül, hogy azok a lehető legközelebb legyenek egymáshoz és öszfogyasztásuk a kiszámolt körülbelül 28 l/perces legyen. Plusz-mínusz 2 liter eltérés nem befolyásolja az öntözés minőségét.

   Ha csepegtetőrendszert is szeretnénk, azt egy különálló öntözési zónáról indítsuk el (esetünkben ez lesz a 4-es öntözési zóna). A lefektetett csepegtetőcső mennyisége és annak fogyasztási adata határozza meg, hogy hány csepegtető zónánk lesz. Magánkertekben szinte mindig elegendő egy csepegtető kör.

   A mágnesszelepektől indított öntözési körök (a kert füves területei) tehát kb. 28 l/percesek, így a zónavezeték indítócsövét úgy kell megválasztani, hogy ezt az öntözési vízmennyiséget el tudja szállítani a szórófejekhez. A mágnesszeleptől kiinduló cső 25 KPE ; PN6 . A 25 mm-es Kpe cső 40 l/perc vizet biztonsággal tud szállítani és az öntözési kör csöveiben uralkodó nyomás nem haladja meg a 6 Bár -t. Az egyes öntözési körök locsolófejeit nyeregidommal (megfúrós idommal) csatlakoztassuk a zónavezetékre mindaddig, míg a hátralévő szórófejek öszfogyasztása 20 l/perc alá nem esik. Ekkor a költséghatékony építés érdekében váltsunk át 20 Lpe csőre (max. 20 l/perc vizet tud szállítani az öntözéshez), így a fennmaradó öntözési zónarész megépítése olcsóbb lesz.

További kérdéseivel keresse öntözőrendszerboltunkat elérhetőségeinken, készséggel állunk rendelkezésére!