A tóépítés menete

  • Home
  • A tóépítés menete

A tóépítés menetéről és kellékeiről általában

Ha megtaláltuk a kerti tavunk számára a legjobb helyet, alakítsuk ki a tó formáját a földbe ásva. Ezután gondoskodjunk a tó vízháztartási szabályozásáról. Gondoljunk arra is előre, ha csobogót, szökőkutat vagy más vízmozgató berendezést szeretnénk tavunkba.

 

Építhetünk élő tavat vagy mesterséges tavat.

  • Az élő tó önálló biokultúrával rendelkezik, gondoskodik önmaga víztisztaságáról a benne lévő növények, állatok révén.
  • A mesterséges tó – más néven fürdő tó – sokkal inkább saját a mi kényelmünket szolgálja, ezért nekünk kell tisztán is tartani azt.
A tóépítés menete
A tóépítés menete

A kiásott mederbe terítsünk geotextíliát, majd erre tófóliát. Nagy tavak esetén a geotextíliát átfedéssel terítjük le, a tófólia elemeit szivárgásmentesen (a fóliára jellemző ragasztási technológiával) ragasszuk össze vagy vulkanizáljuk.

A tányér rész vagy peremrész hajlékony szegélyből, úgynevezett ekolatszegély-ből készül, ami tulajdonképpen egy újrahasznosított műanyag. A szegélyt betonágyba rakjuk ügyelve, hogy tökéletesen vízszintesen haladjunk.

Tó, élő-tó építés menete
Tó, élő-tó építés menete

A szegélyen átbuktatjuk a geotextíliát és a tófóliát, majd a szegélyen kívül visszahajtva ráföldelünk, hogy a víz súlyától ne tudjon becsúszni a tóba.

Alakítsuk ki a víz-keringető rendszereket, ezután jöhet a dekoráció. Lekavicsolhatjuk a tó alját, töltsük fel a tó peremét tófölddel, ültessük be tavi növényekkel, terítsük le a földet geotextíliával, majd ezt is szórjuk le dekorkővel, így megakadályozzuk, hogy a tóföldet a tó hullámzása bemossa a mederbe.

Tóépítés, tópart kialakítás menete
Tóépítés, tópart kialakítás menete

Töltsük fel a tavat vízzel, közben elhelyezhetjük a tómederbe a kaspós tavi növényeinket.